ПАТ “УКРАЇНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БАНК” віднесено до категорії неплатоспроможних

29.05.2015 00:00 | Банк: УПБ

/ НБУ /

28 травня 2015 року Національним банком України віднесено ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “УКРАЇНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БАНК” (далі – ПАТ “УПБ”) до категорії неплатоспроможних.

За результатами безвиїзного банківського нагляду встановлено факти, які засвідчили про здійснення ПАТ “УПБ” ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників та інших кредиторів банку, зокрема: погіршення якості активів, залежність від міжбанківських ресурсів, дефіцит ліквідних коштів.

Зазначене вище стало чинником віднесення банку до категорії проблемних та призначення куратора – службовця Національного банку.

Така ситуація вимагала від ПАТ “УПБ” негайного вжиття заходів щодо поліпшення стану ліквідності як за рахунок участі акціонерів, так і шляхом проведення роботи з активами та спрямування вивільнених коштів для своєчасного виконання банком своїх зобов’язань.

Разом з цим у Плані фінансового оздоровлення, який відповідно до законодавства надається банками, віднесеними до категорії проблемних, не було заплановано відповідних заходів з поліпшення стану ліквідності. Акціонерами ПАТ “УПБ” не були враховані зауваженняНаціонального банку України щодо негайного фінансового оздоровлення банку.

Відтак фінансовий стан ПАТ “УПБ” погіршився: він не виконував своїх зобов’язань за міжбанківськими кредитами, порушував банківське законодавство, у тому числі нормативно-правові акти Національного банку України.

Крім того, до Національного банку України почали надходити численні скарги стосовно невиконання/несвоєчасного виконання зобов’язань перед клієнтами.

Ураховуючи викладене, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів, керуючись статтями 7, 15, 55 Закону України “ПроНаціональний банк України” та статтями 67, 73, 75, 76 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, Правління Національного банку України було вимушено прийняти рішення про віднесення ПАТ “УПБ” до категорії неплатоспроможних.

Нагадуємо, що відповідно до законодавства України банк, віднесений до категорії неплатоспроможних, підпадає під юрисдикцію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд), який запроваджує тимчасову адміністрацію та призначає уповноважених осіб у цій фінансовій установі. Фонд гарантує кожному вкладнику відшкодування коштів за його вкладом. Кошти відшкодовуються в розмірі вкладу, уключаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних і початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, установленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Довідково.

На підставі постанови Правління Національного банку України від 28 травня 2015 року № 348 «Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «УКРАЇНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БАНК» до категорії неплатоспроможних» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 28.05.2015 прийнято рішення № 107 про запровадження з 29.05.2015 тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «УКРАЇНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БАНК» (далі – ПАТ «УПБ»).

Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на  здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «УПБ» призначено провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Пантіну Любов Олександрівну.

Тимчасову адміністрацію в ПАТ «УПБ» запроваджено строком на 3 місяці з 29 травня 2015 по 28 серпня 2015 року включно.

Протягом дії тимчасової адміністрації вкладники ПАТ «УПБ» можуть отримати свої кошти за договорами банківського вкладу (депозиту), строк дії яких закінчився, та  за  договорами банківського рахунку. Виплати за зазначеними договорами здійснюються в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 тисяч гривень.

Подавати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб заяви на виплату коштів за договорами банківського рахунку та за договорами банківського вкладу, термін дії яких закінчився до введення та під час тимчасової адміністрації у ПАТ «УПБ», не потрібно. За такими договорами виплата коштів здійснюватиметься за списками вкладників, які формує уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Про час та порядок виплат завище зазначеними договорами буде повідомлено додатково на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб — www.fg.gov.ua, на сайті ПАТ «УПБ» — upb.ua, та у відділеннях даного банку.

Довідкову інформацію можна отримати за номером «гарячої лінії» Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 0 800 308 108, 0 800 503 435 або за телефоном контакт – центру ПАТ «УПБ» 0 800 600 279.

Станом на 29 травня 2015 року в Україні функціонує 131 банк (без урахування банків, де запроваджено тимчасову адміністрацію), із них 40 – з іноземним капіталом.

У рамках процесу очищення банківської системи впродовж 2014 – 2015 років Правління Національного банку України прийняло 49 рішень про віднесення банків до категорії неплатоспроможних, із них у 2015 році – 16. У 2014 – 2015 роках було відкликано банківську ліцензію та ліквідовано 38 банків (у тому числі анульовано банківські ліцензії двох банків, що розташовані на території АР Крим і міста Севастополя ), із них у 2015 році –19.

Загалом на сьогодні в категорії неплатоспроможних перебуває 13 банків, у стадії ліквідації – 43 банки.