Порошенко підписав закон про посилення захисту прав вкладників

07.08.2015 23:00 | Банк: НБУ

forbes.net.ua /

Президент Петро Порошенко підписав закон про вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків із ринку (законопроект №2045а), прийняття якого було однією з умов виділення другого траншу кредиту МВФ за програмою EFF.

Про це повідомив заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків на брифінгу в п'ятницю.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, документ з підписом президента надійшов до парламенту в п'ятницю.

Як повідомлялося, закон, зокрема, передбачає істотне посилення захисту прав вкладників, в сферу гарантування виплат включаються вклади фізичних осіб-підприємців. Крім того, впроваджується модель консолідованого офісу, що дозволить Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) ефективніше здійснювати управління активами неплатоспроможних банків.

Разом із куратором НБУ в проблемні банки тепер спрямовуватиметься співробітник Фонду гарантування вкладів, що дасть можливість розпочати аналіз банку, пошук інвестора на етапі проблемності.

Закон також скорочує період часу, необхідний для виведення неплатоспроможного банку з ринку, з трьох місяців до одного, вводить норми про отримання доступу до вкладів не пізніше 20 днів з моменту виведення банку з ринку.

Крім цього, документ спрямований на підвищення прозорості процедури ліквідації банку: він передбачає зміну черговості задоволення вимог кредиторів, включаючи пов'язаних із банком осіб в останню чергу. Водиться також кримінальна відповідальність для співробітників банків, які навмисне затягують процес виплат, впроваджується система кваліфікації для інвесторів у неплатоспроможні банки, вводяться централізовані аукціони продажу активів банків, переданих у ФГВФО, конкретизуються умови, за яких банк повинен бути віднесений до категорії неплатоспроможних.