ПАТ "Родовід банк" визнано неплатоспроможним

26.02.2016 19:55 | Банк: Родовід Банк

/ bank.gov.ua /

Національний банк України та Міністерство фінансів України вирішили відмовитись від використання ПАТ "Родовід банк", який з 2011 року виконував функцію санаційного банку. Згідно з постановою Правління Національного банку від 25 лютого 2016 року № 107, ПАТ "Родовід банк" визнано неплатоспроможним та передано до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

ПАТ "Родовід банк" було капіталізовано державою у 2009-2011 роках, а з 2011 року банк працював у статусі санаційного. Передбачалось, що завданням діяльності санаційного банку буде проведення протягом 5 років ефективної роботи з активами банків державного сектору та повернення державних коштів, вкладених у капіталізацію банку.

Проте поставлене завдання не було досягнуте з таких причин: по-перше, на законодавчому рівні так і не було створено механізмів передачі та реалізації проблемних активів банків державного сектору, що є необхідним для ефективної роботи санаційного банку; по-друге, в якості санаційного банку ПАТ "Родовід банк" показав низьку результативність роботи з власними активами. Протягом діяльності банку як санаційного його доходи покривали лише витрати, держава не мала жодних дивідендів від діяльності банку.

При цьому, починаючи з прийняття у 2012 році Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", в Україні фактично було створено спеціалізований орган, який займається виведенням неплатоспроможних банків з ринку. З того моменту за реалізацію їх активів, розрахунки з вкладниками та збереження активів та зобов’язань банків відповідає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Таким чином, наразі функції "Родовід банку" дублюються Фондом.

Враховуючи збиткову діяльність та низьку ефективність роботи з проблемними активами (92% від загальних активів банку) та існуючу проблемну заборгованість банку перед кредиторами, перш за все Національним банком, в подальшому ПАТ "Родовід банк" потребував би фінансової підтримки з боку держави.

Довідка

ПАТ "Родовід банк" постраждав від фінансової кризи, втративши ліквідність та здатність обслуговувати клієнтів, і в березні 2009 року в банк була введена тимчасова адміністрація. У 2009 році Уряд прийняв рішення про капіталізацію банку державою та збільшив капітал банку на 8.4 млрд. грн., ще 3.95 млрд. грн. банк отримав від держави у 2011 році (загалом 12.35 млрд. грн.). В результаті збільшення капіталу частка держави в ПАТ "Родовід банк" склала 99.9%.

Зазначені дії були пов’язані з негативними наслідками світової фінансово-економічної кризи та необхідністю стабілізації банківської системи України і захисту інтересів вкладників.

Таким чином, завдяки капіталізації банку було забезпечено розрахунки майже на 10 млрд. грн. за вкладами фізичних осіб, як самого банку, так і переданих зобов’язань перед вкладниками ТОВ "Укрпромбанк".

З 2011 року ПАТ "Родовід банк" здійснював свою діяльність у статусі санаційного банку відповідно до розпорядження КМУ від 14.09.2011 №880-р, постанови Правління НБУ від 23.12.2011 № 471 "Про затвердження Положення про порядок реєстрації, видачі ліцензії, регулювання діяльності санаційного банку та нагляду за ним" та ліцензії санаційного банку від 15.06.2012 № 1.

Прийнятим у 2012 році (із змінами 2014-2015 рр.) Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Фонд гарантування вкладів фізичних осіб визначено відповідальним за виведення неплатоспроможних банків з ринку, за реалізацію їх активів, розрахунки з вкладниками та збереження активів та зобов’язань банків.