ПАТ "Банк "Національні інвестиції" віднесено до категорії неплатоспроможних

17.09.2015 21:55 | Банк: Національні інвестиції

/ Національний банк України /

Національний банк України прийняв рішення про віднесення Публічного акціонерного товариства "Національні інвестиції" до категорії неплатоспроможних. Про це йдеться в постанові Правління Національного банку від 17 вересня 2015 року № 613.

Непрозорість цілої низки операцій банку та стрімке суттєве скорочення ліквідних коштів стали причиною віднесення його до категорії проблемних та введення в банк куратора.

Після цього було встановлено факти невідображення ПАТ "Національні інвестиції" у бухгалтерському обліку документів клієнтів, що не виконані у встановлений законодавством строк. Через це, згідно з пунктом 3 частини першої статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк України зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

За словами першого заступника Голови Національного банку Олександра Писарука, банки з непрозорою структурою власності найчастіше потрапляють до ФГВФО саме через проведення ризикових та непрозорих операцій, які в результаті приводять до втрати ліквідності.

Національний банк з особливою увагою відслідковує операції банків з непрозорою структурою власності. Крім того, варто зазначити, що Фонд гарантування вкладів може визнати нікчемними операції банку, якщо буде доведено, що вони спричинили погіршення фінансового стану установи або настання її неплатоспроможності.