ПАТ "Євробанк" віднесено до категорії неплатоспроможних

17.06.2016 16:55 | Банк: Євробанк

/ bank.gov.ua /

Відповідно до вимог статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" 17 червня 2016 року Правління Національного банку України прийняло рішення № 73 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Євробанк" до категорії неплатоспроможних".

18 травня 2016 року Національний банк погодив громадянину Казахстану Болату Назарбаєву пряме одноосібне набуття істотної участі у ПАТ "Євробанк" у розмірі 50% його статутного капіталу. Однак, через місяць з того моменту, за наявною у регулятора інформацією, акції банкуБолату Назарбаєву у власність так і не передані. 

Натомість, куратор ПАТ КБ "Євробанк" виявив факти здійснення банком операцій з "дроблення" депозитів – переведення коштів з поточних рахунків юридичних осіб на рахунки фізичних осіб в обсязі до 200 тис. грн. Водночас через втрату ліквідності банк перестав виконувати в строк операції клієнтів.

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі виявлення фактів здійснення банком (після віднесення його до категорії проблемного) операцій, внаслідок яких зобов’язання перед фізичними особами в межах гарантованої суми відшкодування збільшуються за рахунок зменшення зобов’язань перед юридичними особами.

Національний банк України наголошує, що 98% (8 тис. осіб) усіх вкладників ПАТ КБ "Євробанк" отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом. Загальна сума відшкодування станом на 15 червня 2016 року складала приблизно 217 млн. грн. 

Кінцевими власниками банку на 17 червня 2016 року є Олександр Адаріч (50%) та Вадим Пушкарьов (50%).