ПАТ "Держзембанк" віднесено до категорії неплатоспроможних

26.07.2016 23:45 | Банк: Держзембанк

/ bank.gov.ua /

Відповідно до вимог статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" 26 липня  2016 року Правління Національного банку України прийняло рішення №165-рш "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Державний земельний банк" до категорії неплатоспроможних".

ПАТ "Держзембанк" було віднесено до категорії проблемних у березні 2016 року в зв’язку із виявленням конфлікту інтересів у банку.

Вимоги Національного банку України щодо усунення порушень законодавства України ПАТ "Держзембанк" не виконав. Жодних належних рішень керівних органів банку стосовно вирішення існуючих проблем до НБУ не надходило. Крім того, ситуація почала погіршуватись. 

Оскільки протягом строку, установленого законом, діяльність банку не була приведена у відповідність до вимог Національного банку, регулятор був зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

У банку не були розміщені вклади  фізичних осіб, тому навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відсутнє.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України постановою № 609 від 02.07.2012 року  створив ПАТ «Державний земельний банк». На банк покладалися стратегічні завдання щодо кредитної підтримки підприємств АПК та впровадження відповідних державних програм. Однак в умовах відсутності відповідних змін до законодавства, банк з моменту отримання банківської ліцензії майже не здійснював банківську діяльність, передбачену статутом.