НБУ завершив стрес-тестування 20 найбільших банків

13.01.2016 21:15 | Банк: НБУ

forbes.net.ua /

Національний банк України (НБУ) завершив діагностику (стрес-тестування) найбільших 20 банків, за підсумками якої у чотирьох банків потреба в докапіталізації була відсутня, а п'ять банків уже виконали програму докапіталізації, повідомила директор департаменту банківського нагляду Катерина Рожкова.

«Зараз проводиться активна робота з шістьма банками, до них приєднаються ще три після затвердження їх результатів. Щодо двох банків робота на завершальній стадії узгодження програми», − цитує її прес-служба НБУ в середу за підсумками традиційної зустрічі керівництва центробанку з банкірами, що пройшла напередодні.

Рожкова нагадала, що програма докапіталізації за підсумками стрес-тестування розрахована на три роки.

Із завдань на 2016 рік директор департаменту назвала діагностику ще 40 банків, яка повинна початися в травні, а також діагностику операцій із пов'язаними особами по всій банківській системі.

За її словами, Нацбанк очікує, що в 2017 році банки вийдуть на операційний прибуток.

Крім цього, одним з основних напрямків роботи в 2016 році стане впровадження нагляду на консолідованій основі, повідомила Рожкова.

Як повідомлялося, за результатами першого етапу стрес-тестування, проведеного в 2014 році, з 35 найбільших банків, яких він торкнувся, 18 потребувало докапіталізації на суму 66 млрд грн: 13 банків змогли збільшити капітал, а п'ять було виведено з ринку.

Перший заступник глави НБУ Олександр Писарук зазначав: якщо перший етап стрес-тестування проводився щодо діяльності банків за відносно благополучний 2013 рік, то другий етап стрес-тестування торкнувся найбільш складного 15-місячного періоду − весь 2014 рік і перший квартал 2015-го.