Національний банк відкликав ліцензію ПАТ КБ "Союз"

16.03.2016 23:45 | Банк: Союз

/ bank.gov.ua /

Національний банк України ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ КБ "Союз" за вчинене систематичне порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу (згідно зі статтями 73 та 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність"). Про це йдеться у постанові Правління Національного банку № 162/БТ від 15 березня 2016 року.

Банк протягом двох останніх років неодноразово притягався до відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. При цьому він створював перешкоди проведенню перевірки в березні 2016 року.

Крім того, за даними Державної фіскальної служби України, висновки Національного банку щодо виявлених фінансових операцій клієнтів банку (за результатами попередньої перевірки, проведеної у 2015 році) були приєднані до матеріалів кримінального провадження (за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною п’ятою статті 191, частиною другою статті 205 та частиною третьою статті 209 Кримінального кодексу України).

Ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку. Станом на 1 лютого 2016 року в банку налічувалось менше 300 вкладників–фізичних осіб, вклади яких відшкодовуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Довідково
Згідно зі статтею 77 Закону України "Про банки та банківську діяльність" Національний банк України має право відкликати банківську ліцензію з власної ініціативи у разі, якщо встановлено систематичне порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.