Національний банк України ліквідував ПАТ Банк "Морський" та ПАТ "ЧБРР"


/ bank.gov.ua /

Національний банк України прийняв рішення про ліквідацію ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА БАНК "МОРСЬКИЙ" і ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЧОРНОМОРСЬКИЙ БАНК РОЗВИТКУ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ". Про це йдеться в постановах Правління Національного банку України від 02 вересня 2015 року № 577 та № 578.

Вищезазначені банки розміщувались на території Автономної Республіки Крим. Унаслідок окупації півострова в них у травні 2014 року було відкликано та анульовано банківські ліцензії та генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій. Також припинено участь цих банків у системі електронних платежів Національного банку України.

У Національного банку України з’явилась можливість ліквідувати зазначені банки після прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку" від 16 липня 2015 року № 629-VІІІ. До цього регулятор не мав юридичної можливості ліквідовувати банки, що втратили банківську ліцензію внаслідок окупації Автономної Республіки Крим. Згідно із цими змінами Національний банк України має забезпечити "ліквідацію банків, зареєстрованих на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, банківську ліцензію яких відкликано Національним банком України".

Довідково

Згідно із Законом України "Про банки і банківську діяльність" від 07 грудня 2000 року № 2121-III банк може бути ліквідований за рішенням власників банку або в разі відкликання Національним банком України банківської ліцензії з власної ініціативи чи за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

 

Національний банк України має право відкликати банківську ліцензію з власної ініціативи в разі, якщо:

1) виявлено, що документи, надані для отримання банківської ліцензії, містять недостовірну інформацію;

2) банк не виконав жодної банківської операції протягом року з дня отримання банківської ліцензії;

3) установлено систематичне порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.