Нацбанк відсторонив колишнього акціонера Укргазпромбанку від посади

14.09.2015 18:35 | Банк: Укргазпромбанк, НБУ

/ finance.ua  / За матеріалами Інтерфакс-Україна /

Національний банк України відсторонив колишнього акціонераПАТ “Укргазпромбанк” (Київ) Івана Діяка від посади члена наглядової ради банку і вимагає замінити його іншою особою.

Згідно прес-релізу регулятора, таке рішення ухвалив комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків у зв’язку з невідповідністю ділової репутації І.Діяка вимогам, встановленим Нацбанком.

Як нагадує регулятор, Укргазпромбанк 7 квітня 2015 був віднесений до категорії неплатоспроможних, зокрема, у зв’язку із здійсненням ризикової діяльності.

І.Діяк на той момент володів 24,5167% акцій банку, Олег Діяк – 24,0973% акцій банку.

Оскільки зазначені акціонери були власниками істотної участі до визнання банку неплатоспроможним, їх ділова репутація визнана не відповідною вимогам НБУ.

Як повідомлялося, в серпні 2015 року банк був проданий Primestar Energy FZE (ОАЕ).

Укргазпромбанк 10 серпня сформував новий склад наглядової ради, до складу якого увійшов І.Діяк.

Раніше також повідомлялося, що в червні 2015 року НБУ посилив вимоги до ділової репутації власників істотної участі та керівників банків. Відтепер особи на 10 років позбавляються права бути власниками істотної участі або керівниками банків, якщо вони були власниками істотної участі в банку станом на будь-яку дату протягом одного року до віднесення банку до категорії неплатоспроможних у зв’язку із здійсненням ризикової діяльності.