М'яке послаблення: НБУ трохи спростив валютні обмеження

04.09.2015 22:20 | Банк: ВТБ Банк, Кредобанк, НБУ

 / forbes.net.ua / 

Учора Національний банк України продовжив дію майже всіх основних адміністративних обмежень на валютному ринку ще на три місяці. Ідеться про добові ліміти на продаж в одні руки валюти в еквіваленті 3000 гривень. Також зберігається вимога обов'язкового продажу 75% валютного виторгу експортерами та його повернення в Україну в 90-денний строк. На тлі цього регулятор дещо послабив граничну суму видання валютних вкладів: тепер на добу можна знімати в еквіваленті до 20 000 гривень, а не 15 000, як було раніше.

Мягкое послабление: НБУ незначительно упростил валютные ограничения
Національний банк України
Фото Shutterstock

Крім цього, самим банкам тепер доведеться збирати менше довідок. «Одним з обмежень, знятих постановами №581 і №582, є скасування вимоги про наявність довідки з податкового органу при купівлі валюти. На наш погляд, скасування цієї норми пов'язане з тим, що отримання такої довідки потребує витрат часу, а якщо строки розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами підходять до критичних, купівля валютних коштів може відбутися несвоєчасно», – вказує начальник відділу валютного контролю, обліку та супроводу Авант-Банку Марина Донець.

Більшість згаданих обмежень було введено ще навесні 2014 року. Зокрема, обмеження на видання валютних вкладів стали альтернативою можливого мораторію на їхнє видання. За даними співрозмовників Forbes, в НБУ була мотивація допомогти вистояти двом найбільшим банкам, один із яких – Дельта Банк – пізніше було визнано неплатоспроможним.

Ці обмеження дали змогу сформуватися розвинутому тіньовому ринку валюти і знизити довіру клієнтів до валютних депозитів, значно зменшивши темпи їхнього повернення в банківську систему. Оскільки для банків із високим рівнем ліквідності такі умови роботи досить дискомфортні, ринок уже давно жив в очікуванні зняття валютних обмежень з боку НБУ – поки що безрезультатно.

На будь-якому вільному ринку, зокрема валютному, обмеження призводять до різних перекосів і дисбалансів, пов'язаних із відкладеним попитом. Це так званий ефект «збовтаної пляшки шампанського». Тому коли ситуація поліпшується, «пробку» потрібно виймати дуже обережно
Дмитро Крепак, голова правління Кредобанку

Водночас банкіри, яких опитав Forbes, із розумінням поставилися до продовження обмежень. «Гадаю, по-перше, НБУ обмежений вимогами МВФ – у будь-якому разі контроль за рухом капіталу слабшатиме поступово. По-друге, регулятор показує: дорога до лібералізації відкрита, але рух нею буде поступовим, щоб не допустити незапланованих наслідків. Ринок сприйме це як позитивний сигнал, але на значні зміни наразі чекати не варто», – вважає голова правління ВТБ Банку Костянтин Вайсман.

«Підтримую обережність НБУ в знятті обмежень. Зрозуміло, що їхнє застосування було вимушеним заходом. Але вони, на жаль, на будь-якому вільному ринку, зокрема валютному, призводять до різних перекосів і дисбалансів, пов'язаних із відкладеним попитом тощо. Так званий ефект «збовтаної пляшки шампанського». Тому коли ситуація поліпшується, «пробку» потрібно виймати дуже обережно», – попереджає голова правління Кредобанку Дмитро Крепак, додаючи, що, оскільки загальна економічна ситуація поліпшується надто повільно, така обережність виправдана.

Як відомо, голова НБУ Валерія Гонтарева неодноразово зауважувала, що не є прихильницею адміністративних заходів. І якщо раніше знімати валютні обмеження не давали змоги внутрішні економічні фактори, пов'язані з катастрофічним спадом економіки, то цього разу до проблем України додалося негативне зовнішнє тло.

«З урахуванням того, що відбувається на зовнішніх ринках, навіть з урахуванням того, що, за різними ознаками, зниження економіки призупиняється, немає гарантій, що цей процес набиратиме позитивних обертів у середньо- і довгостроковій перспективі. Поки що НБУ і МВФ більше турбують можливі негативні наслідки для банківської системи та курсу валют від суттєвого послаблення обмежень, ніж потенційно позитивний вплив такого послаблення», – констатує інвестиційний аналітик Іван Угляниця.

На думку експерта, з огляду на зовнішні фактори це рішення виглядає цілком логічним. Тим паче що економічні суб'єкти та домогосподарства вже звикли до сьогоднішнього режиму. Тому передумов для послаблення нинішніх адміністративних заходів наразі спостерігається небагато.