Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав банк компанії УБГ

28.08.2015 13:10 | Банк: Омега Банк, Ерде Банк

/ fg.gov.ua /

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав ТОВ «Українська бізнес група» (ТОВ «УБГ») перехідний банк ПАТ «РВС», який був створений на базі неплатоспроможного ПАТ «ОМЕГА БАНК» на виконання плану врегулювання, затвердженого рішенням виконавчої дирекції Фонду 05.05.2015 року. Ціна продажу перехідного банку склала 31,86 млн. грн. Відповідний договір підписаний 26 серпня 2015 року.

Відповідно до конкурсної пропозиції ТОВ «УБГ» та плану врегулювання, до створеного Фондом перехідного банку ПАТ «РВС» були передані всі активи неплатоспроможного банку ПАТ «ОМЕГА БАНК» (крім тих, які неможливо передавати згідно з  діючим законодавством) на 229,1 млн. грн. та майже всі зобов’язання на аналогічну суму. До складу зобов’язань ввійшли: заборгованість перед кредиторами першої-сьомої черг та частина субординованого боргу, що відповідно до законодавства відноситься до останньої восьмої черги кредиторів.

Таким чином, всі клієнти банку (як юридичні, так і фізичні особи)  збережуть свої кошти в повному обсязі.


 

/ forbes.net.ua /

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав ТОВ «Українська бізнес група» (УБГ, UBG) перехідний банк ПАТ «РВР», який було створено на базі неплатоспроможного ПАТ «Омега Банк».

Як повідомляється на веб-сайті фонду, ціна продажу склала 31,86 млн грн, договір продажу підписано 26 серпня 2015 року.

Фонд повідомляє, що згідно з конкурсною пропозицією УБГ і плану врегулювання, в створений фондом перехідний банк РВС було передано всі активи неплатоспроможного банку на 229,1 млн грн і майже всі зобов'язання на аналогічну суму.

ФГВФО підкреслює, що таким чином всі клієнти банку збережуть свої кошти в повному обсязі.

Згідно з повідомленням, у результаті продажу фонд заощадив на ліквідації «Омега Банку» понад 7 млн грн.

За даними фонду, серед найбільших переданих прав вимог − права вимоги за двома кредитами загальною вартістю 114,8 млн грн, забезпечені готельним комплексом і фітнес-центром у Києві.

Разом з тим, зазначені права вимоги є проблемними, впродовж тривалого часу йде судова робота щодо звернення стягнення на об'єкти застави, які не раз заарештовувалися за іншими вимогами до позичальника.

Як повідомлялося, НБУ 6 липня 2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації Омега Банку (Харків).

Згідно з повідомленням, в січня 2015 року Омега Банк було віднесено до категорії проблемних, у березні − до категорії неплатоспроможних. Тимчасову адміністрацію ввели в банк із 3 березня до 2 червня, потім термін її роботи продовжили до 3 липня.

Раніше повідомлялося, що НБУ дозволив ТОВ «Українська бізнес група» (УБГ, UBG) придбати контроль над перехідним банком, створеним Фондом гарантування вкладів фізичних осіб для виведення з ринку неплатоспроможного Омега Банку.

Омега Банк (раніше − Сведбанк) було створено в 1991 році. Микола Лагун до початку 2015 року володів 99,9998% статутного капіталу фінустанови.

М. Лагун є також основним акціонером Дельта Банку і єдиним акціонером Кредитпромбанку, в які також була введена тимчасова адміністрація. Рішення про ліквідацію Кредитпромбанку НБУ прийняв 2 червня.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2015 року з розміром загальних активів Омега Банк займав 102-е місце (768 млн) серед 158 діючих банків.

UBG − фінансово-промисловий холдинг, створений депутатом Русланом Демчаком (фракція «Блок Петра Порошенка») в 2005 році. До складу UBG раніше входив Ерде Банк: НБУ в січні-2013 прийняв рішення ліквідувати цю кредитно-фінансову установу.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, власником і керівником UBG в даний час є А.Стецюк.


ipress.ua /

...Омега банк, ранее принадлежал Николаю Лагуну. Нацбанк признал его несостоятельным вместе с другими банками бизнесмена.

Нардеп Руслан Демчак ... уже имеет опыт в банковской сфере. Ему ранее принадлежал Эрдэ банк, который был признан неплатежеспособным в 2012 году.

...Среди активов переходного банка:

девять объектов недвижимости (офисное помещение в г. Ужгород, 5 объектов производственно-складской недвижимости в разных областях Украины, квартира в Киеве и два объекта незавершенного строительства в Киевской области) общей стоимостью 68,700 млн грн;

33 земельных участка общей площадью 7,2 га, расположенных преимущественно в Киевской области, общей стоимостью 12,300 млн грн;

права требования по 65 кредитам физических лиц стоимостью 6,700 млн грн;

права требования по 204 кредитам юридических лиц стоимостью 140,6 млн грн.

Среди крупнейших передаваемых прав требований - права требования по двум кредитам, общей стоимостью 114, 8 млн грн (81,7% от общей стоимости передаваемых прав юридических лиц) обеспечением по которым является гостиничный комплекс и фитнес-центр, расположенные в Киеве.